2013-02-10 22:32 #0 av: Greigh

En slasher film är en utveckling på den italienska "Giallo"-genren, vilket i allmänhet handlar om en mystisk psykopatisk mördare som förföljer och dödar en sekvens av offer på ett vanligtvis grafiskt våldsamt sätt, ofta med ett skärande verktyg såsom en kniv eller yxa. Även om termen "slasher" kan användas som ett samlingsnamn för alla skräckfilmer där grafiska mord inneträffar, så har slasher som genre sin egen uppsättning av egenskaper som skiljer det från närstående genrer såsom splatter film. Medan splatter filmen är underhållningsvåld menad att roa, så innebär slasher filmen precis tvärtemot; att få personen att rysa och bli skrämd.

Det sägs att den tidigaste TYPISKA slasher filmen räknas till "Thirteen Women" (1932). En annan film som har inflytelse till subgenren är Michael Powells film "Peeping Tom" (1960). Filmens intrig kretsar kring en man som dödar kvinnor medan han använder en bärbar filmkamera för att spela in sina döendes ansiktsuttryck. Filmen var oerhört kontroversiell när den först släpptes och kritikerna kallade den för kvinnofientlig. Alfred Hitchcocks "Psycho" (1960), släppt tre månader efter "Peeping Tom", ses också ofta som en viktig föregångare till genren. En annan tidig pionjär av subgenre är regissören Francis Ford Coppolas kontroversiella film "Dementia 13" (1963), som rusade i produktion efter "Psychos" framgång på biljettkontoret.

Black Christmas (1974) var en av de tidigaste filmerna att presentera några av de egenskaper som slasher subgenre skulle komma att bli känd för: en mystisk förföljare, en uppsättning ungdomar eller unga vuxna offer, en avskild plats med liten eller ingen tillsyn av vuxna alls och en synpunkts-kamera som representerar "mördarens perspektiv", en skakande kamera och grafiska skildringar av våld och mord. Andra filmer som anses som tidiga slashers inkluderar "Silent Night, Bloody Night" och "Savage Weekend".

Det var inte förrän de enorma biljettintäkternas framgång John Carpenters "Halloween" (1978) och Sean S. Cunninghams "Friday 13th" (1980), som båda gett upphov till många uppföljare och remakes och otaliga imitatörer, som slasher genren började få en utbredd popularitet. "Halloween" var först ut med en maskerad mördare, och även den första filmen att introducera begreppet; mördare med en till synes oförstörbar ond kraft. Genom sin framgång anses "Halloween" ofta vara filmen som ansvarar för spridningen av slasher trenden. En lång rad slasher filmer producerades i efterhand, men "Halloween" har faktiskt mycket mindre grafiskt våld än de senare filmerna som definieras i slasher-genren. "Friday 13th" var den första slasher filmen med ett överflöd av grafiskt våld för att uppnå mainstream-popularitet, och var också först med att kombinera denna typ av mördar-karaktär med den sekventiella mord-nedräkningen.

Den större delen av slasher-skurkar framställs som mentalt rubbade och / eller fysiskt deformerade individer som blivit traumatiserade, i många fall i tidig ålder. Långvariga franchisetagare i genren tenderade att fokusera mer och mer på den återvändande skurken än de överlevande offren. Personligheter inkluderar: Michael Myers, Freddy Krueger, Jason Voorhees, Ghostface, Chucky, The Fisherman och Leatherface varav några har blivit bland de mer igenkännbara och populära symboler i skräckfilms-kulturen.


Några filmer ur slasher-film kategorin är:

 • My Bloody Valentine
 • Alice, Sweet Alice
 • Madman
 • Candyman
 • Hell Night
 • Prom Night
 • The House on Sorority Row
 • Eyes of a Stranger 
 • Slaughter High
 • Sleepaway Camp-serien
 • The Burning
 • The Prowler
 • Pieces