2013-09-03 21:39 #0 av: Greigh

Monsters of Film är en genrefilmfestival med fokus på skräck, sci-fi, det fantastiska, det upprörande, det provocerande, det suggestiva, det surrealistiska och konstnärliga, men framförallt monster. Monsters of Film har funnits sedan 2012 och arrangerades då av FilmCentrum Stockholm. Sedan 2013 är distributionsbolaget Njutafilms huvudarrangör tillsammans med ett antal samarbetsparter, bl.a. FilmCentrum Stockholm, SF Anytime, Israels ambassad och Stockholms stad.

Genrefilmen har sedan filmens begynnelse symboliserat viktiga delar i hur människor ser på och tolkar vad som händer i samhället. Ofta handlar det om en rädsla för det främmande, en oro för framtiden och ett sätt att konkretisera något oklart och abstrakt. Genrefilmen är, på samma sätt som all annan film, inte bara utrymme för nöje och underhållning och Monsters of Film vill kunna bidra till att höja genrefilmens status (om än så lite) i det kulturella rummet. De vill inte bara underhålla med filmvisningar på temat, utan även diskutera varför filmerna gjorts och vad de innebär för både dåtid och samtid.

I år träder festivalen rum mellan 26:e och 29:e september i Stockholm.

Filmerna som visas i år är:

5 Senses of Fear
A Field in England
Berberian Sound Studio
Big Bad Wolves
Borgman
Byzantium
Dark Touch
Evangeline
Fresh Meat
Here Comes the Devil
I Declare War
The Congress
Kiss of the Damned
Maniac
Return to Nuke'em High: Vol.1
The Tower
Tulpa
We Are What We Are

Förutom filmvisning bjuder festivalen även på två stycken seminarier.

Det första seminariet heter "Special Effects - The Cheap Way" som handlar om hur du kan skapa specialeffekter!

Ni utgår från Bitte Anderssons kommande film “Dyke Hard” och lär er om hur man jobbar med billiga men storslagna effekter, fysiska så väl som digitala.

Det andra seminariet heter "Women in Horror". Tillsammans med svenska moderatorn och filmjournalisten Emma Gray Munthe kommer Shannon Lark (ordförande Viscera) och Karen Lam (regissör) att diskutera genrefilm och filmskapande ur ett kvinnligt perspektiv. Hur ser förutsättningarna ut, vilka utmaningar finns, möjligheter och framtid.

Innan samtalet visar organisationen Viscera Film Festival sex kortfilmer ur sin senaste katalog.

Besök festivalens officiella hemsida för mer information om tid, plats, biljettköp och programblad:
http://www.monstersoffilm.se/

Håll er uppdaterade via deras facebook-grupp:
https://www.facebook.com/monstersoffilm