2013-09-26 11:46 #0 av: Greigh

Detta är kanske en av de viktigaste alster i svensk filmhistoria. Vi går direkt in i huvudet på den filmcensur som befann sig i Sverige mellan år 1911 och 1996. Tillsammans med Sven-Erik (SEO) Olsson lyckades teamet få titlar som Braindead, Evil Dead och Motorsågsmassakern helt frisläppta från censuren:

Den här elakartade figuren heter Edward. Under ett tidigare skede år 1995 var han en godmodig redaktör på kulturfilm-avdelningen i ett filmbolag i USA. Men efter att en förvirrad splatter-film redaktör sprängde sig själv i luften, var avdelningschefen Sam Campbell tvungen att hitta en ersättare och det blev i det här fallet Edward. Sam satte honom i ett avskilt hus och tvingade honom att genomskåda den vulgära filmserien "Loose Limbs" som handlar om Dr West

en sadistisk läkare som söker attraktiva kvinnor att utföra sina sadistiska lekar på. Edwards uppgift var att klippa ned de mest våldsamma scenerna, men någonting fruktansvärt skulle snart uppenbara sig. Edward började se syner och få mardrömmar i det ödsliga huset. De filmer han var inställd att skära ned påverkade honom psykiskt. Tidigare fick de honom att må illa, men nu är vår herre beroende av splatter-filmer. Den milda Edward har blivit Evil ED.

Detta var Sveriges första splatterfilm, skriven och regisserad av Anders Jacobsson och Christer Ohlsson. Filmen kostade ca 250.000:- att producera och jävlades friskt med Statens Biografbyrå och dess löjliga moralpanik som uppstod under 80- och början av 90-talet - vilket också utbröt den stora debatthysterin i och med skräckfilmer. 


I denna debatt påstods det att våld på film skulle vara skadligt för hjärnan och påverka dig mentalt. Det är precis vad Evil ED skojar om och uppenbarligen är det också en hyllning till Bruce Campbell och Sam Raimis filmklassiker Evil Dead.

Idag är Sverige näst intill helt censurfritt, så länge inte banker, bolag och diverse distributörer väljer att självcensurera vissa titlar. Denna twist råkade Roland Hånell  (Dark Entertainment) ut för ett flertal gånger under tiden han sålde film. Dark Entertainment var inte bara en butik som sålde film, i slutet distribuerade dem också vissa titlar. En av de filmer som skulle ha fått en titel var en 3-disc special utgåva av just Evil ED.

Detta hände aldrig pga. av nedläggningen förra året och många har sedan dess undrat vad som egentligen kommer att hända med projektet? Har Anders Jacobsson helt för givet rotat fram timvis med extramaterial?

Nej då, nu är det dax att rusta upp den gamla filmen och scanna om negativet till High defenition. Anders ambition är att ta fram en specialversion på filmen med bättre bild och ljudkvalité. Dessutom kommer det finnas med två bortklippta scener som aldrig tidigare visats. Det kommer finnas mängder med extra material, en över 3 timmar lång "bakom kulisserna" dokumentär med intervjuer av skådespelare och team.

Men för att detta överhuvudtaget skall hända behöver teamet vårt stöd. Därför finns det möjlighet att supporta projektet och skänka lite pengar till dem. Det gör du genom att besöka: http://www.bigchangewill.com/project.php?projectID=78

Se också till att bli medlem på Facebook-sidan och följ utvecklingen framåt: https://www.facebook.com/EvilEdSpecialEDition

Källa:
http://deaderton.blogspot.se/2013/09/evil-ed-special-ed-ition.html