2014-01-21 14:14 #0 av: Greigh

I år gör våra svenska distributions-hjältar NjutaFilms ett storkap och släpper en kollektion av det nord amerikanska independentbolaget Troma Entertainment. Här bjuds på ett urval från de 10 absolut bästa titlarna som Troma har släppt genom tiderna.

Nu var det över tolv år sedan som den svenska marknaden gav oss trogna B-films fanatiker Troma-titlar utgivna både på VHS och DVD. I denna tids-epok gjorde Troma AB Sverige / Film Factory sig kända genom ny-remastrade och oklippta troma-filmer som The Toxic Avenger 1-2, Surf Nazis Must Die, Decampitated, Cannibal! The Musical och Terror Firmer m.fl.

Nu tar ett av Sveriges största independent-bolag NjutaFilms upp kampen på nytt och släpper ytterligare tio stycken nämnvärda kultfilmer som varje Troma-fantast måste ha i sin ägo.

1. Return to Nuke'em High. Vol.1 (2013)
Lloyd Kaufman, har återvänt till den gudsförgätna skolan Nuke ‘Em High med ytterligare en kladdig uppföljare (eller redux om man så vill) till kultbolaget Troma Entertainments 1980-talssatir Class of Nuke ‘Em High. Filmen kan liknas vid en vansinnig blandning av Class of 1984, Rock'n Roll High School och Carrie förvriden till klassisk Troma-sleaze.

2. Class of Nuke'em High (1986)
Den tidlösa klassikern med läs- och skrivförståelse, algebra och radioaktiv strålning på schemat. När filmen släpptes på biograferna 1986 blev den direkt en stor sensation. Class of Nuke’Em Highs unika blandning av skräck och humor hyllades både av publik och kritiker, och har sedan dess release gett flera uppföljare och hundratusentals fans.

3. Troma's WAR (1988)
Efter succéerna med Class of Nuke ‘Em High, började Troma jobba med produktionen av en film som var planerad att kritisera och ifrågasätta dåvarande presidenten Ronald Reagans sätt att försköna krig. Till en början var det ett tämligen seriöst försök att ta genren på allvar, men i slutändan valde man att gå tillbaka till sina gamla Troma-metoder – till sina fans stora glädje!

4. Combat Shock (1986)
Filmen har blivit hyllad för sin påtagliga realism och Troma-kungen Lloyd Kaufman har ofta kallat Combat Shock för ett av Tromas absoluta mästerverk. Buddy Giovinazzo gjorde sin debut med denna nihilistiska berättelse om en Vietnamveterans desperata försök att rädda sin familj undan vardagens verkliga hot i form av fattigdom och social misär. Och när filmen når sin kulmen med en av de mest brutala scener som någonsin fastnat på film känns detta oförsonliga mästerverk lika kontroversiellt och relevant som när den släpptes mitt under Reagan-eran i USA.

5. Poultrygeist: Night of the Chicken Dead (2006)
I Poultrygeist ger Troma en ordentlig känga till snabbmatsindustrin i världens första skräckkomedi som innehåller allt från zombiekycklingar till andar från amerikanska urinvånare och en hel hög sång och dans. Poultrygeist – i ett nötskal!

6. The Last Horror Movie (1982)
Den tidigare kritikerhyllade skådespelaren Joe Spinell (THE GODFATHER, ROCKY, MANIAC) gör i denna tidlösa klassiker rollen som Vinny, en taxichaufför som drömmer om att bli en stor Hollywood-producent. Och han har redan bestämt sig för vem som ska vara filmens stjärna: Jenna Bates, problemet är bara att hon själv inte vet om det än. Vinny följer efter henne till Cannes Film Festival där hon är fullt upptagen med att marknadsföra sin roll i en skräckfilm. Men hennes framträdanden på festivalen väcker något nytt i honom, han blir betagen, besatt – ja rent utav fanatisk! Och det finns ingenting han inte skulle göra för att få henne. Ingenting! Plötsligt börjar hennes entourage försvinna, en efter en. Sedan försvinner kropparna. Och när hon kontaktar polisen misstänker de istället henne.

7. Mr Bricks - A Heavy Metal Murder Musical (2011)
Efter att ha blivit skjuten i huvudet bestämmer sig Eugene Hicks, en riktig värsting, för att ta ut sin blodiga hämnd på den korrumperade New York-polis som försökte döda honom – och stal hans hjärtas dam. Och hur berättas denna historia bäst? Jo, så klart med sång!

8. The Taint (2010)
Vattnet bär på smitta. Smittan förgiftar mäns sinnen. Den förvandlar dem till galna kvinnohatare; monster som inte vill något annat än att DÖDA KVINNOR. När samhället transformeras till ett land fyllt av sadistiskt våld och fruktansvärd brutalitet är det upp till Phil O’ginny och hans kvinnliga vän Misandra att försöka rädda världen, och stoppa SMITTAN!

9. Bloodsucking Freaks (1976)
Följ med på resan till en riktigt makaber teater enligt gammal stil, som drivs att ett gäng galningar. Innanför estradens väggar  byggs sadistiska och extremt verklighetstrogna iscensättningar upp till publikens stora nöje; ändlöst innovativa tortymetoder, lemlästning, avancerad S/M, barbarism och andra bisarra akter. Men när folk börjar försvinna från Manhattans gator kryper sanningen fram: de bloddrypande akterna är inte alls akter. Allt sker på riktigt!

10. Escape from Hell (1980)
Escape from Hell är en av Tromas tidiga filmer, i regi av italienska Edoardo Mulargia. Med lika mycket våld och brutalitet som de flesta andra filmer i katalogen, men kanske med ett uns mer allvar än de mest kända verken som t ex The Toxic Avenger, Class of Nuke ‘Em High eller Poultrygeist.

Alla stora Troma-freaks, håll utkik efter de svenska release-datumen på NjutaFilms hemsida!

Källa:
http://www.njutafilms.com/